Yamaç Paraşütü Eğitimi Nereden Alınır?

Yazan: Özlem Çalışkan

Yamaç paraşütünün nasıl bir spor olduğundan daha önce bahsetmiştim.Şimdi de yamaç paraşütü öğrenmek için ne yapılması gerek ondan bahsedeceğim.

Yamaç paraşütü sporunu ülkemizde bir kaç öncü abimiz eğlenceli yollarla ülkemizde ilerletmiş, şimdi ise yüzlerce hatta binlerce insana ulaşmasını sağlamışlar. Ulaşılan insan sayısı bu kadar çok olunca tabi eğitim seçenekleri de çoğalmış.

Günümüzde eğitim almak istediğimizde ise karşımıza bir sürü seçenek çıkmaktadır. Seçeneklerin çoğalması hem kaliteyi hem de kalitesizliği beraberinde getirmektedir. Sebebi ise aşırı öz güven ile birlikte maddi kaygılardır.


Peki nerelerden eğitim alabiliriz ?

En güvenilir ve en güzel eğitim yerlerden birisi kökleşmiş Üniversite Kulüpleridir. Ankara, İstanbul, İzmir başta olmak üzere bir çok şehirde aktif üniversite kulüpleri vardır. Eğitim sistemleri bir süreçtir ,aşağı yukarı birbirine benzer ve ticari bir amaçları yoktur. Çoğunlukla gönüllülük esaslı bir çalışma vardır, sizden önce kulübe girenler öğrenir ve tecrübeleri arttıkça alttan gelenlerin öğrenmesine yardımcı olurlar.

Muhtemelen gönüllülük esasına ve sağlam bir disipline dayandığı için de çok kaliteli pilotlar yetiştirirler. Ücret kısmına gelince; ne yazık ki üniversiteler yeteri miktarda bütçe ayırmadığı hatta destek bile olmadığı için çok ufak miktarlarda kulüpler malzeme alacak kadar para toplar ve döngü devam eder. Şunu da belirteyim desteği geçtim köstek olan üniversiteler de azımsanacak miktarda değil; tanıtım yapmayı engelleyenler hatta toplanan 3-5 kuruşa el bile koymaya çalışan üniversitelerimiz mevcut. İşin özü üniversite kulüplerinde ciddi bir emek harcanmaktadır. Eğer üniversitenizde bir havacılık kulübü varsa mutlaka şansınızı denemenizi tavsiye ederim.

Bir diğer eğitim seçeneği ise uçuş okullarıdır. Uçuş okulları sayesinde çeşitli kurumların belgelerini alabilir , meteorolojik koşullara göre de yaklaşık 2 haftada temel eğitimi yani başlangıç eğitimini tamamlayabilirsiniz. Bir çok şehirde ticari olarak kurulan uçuş okulları bulunmaktadır, bu okullar sayesinde en temel seviyeden en ileri seviyeye kadar eğitimlerinizi alabilirsiniz. Uçuş okullarının çoğunun kendine ait malzemesi vardır, sizin malzeme almanıza gerek kalmaz. Ben belge istemiyorum derseniz de muhtemelen daha uygun kurs ücreti ödersiniz.

Eğitimlerin fiyatı uçuş okuluna göre değişkenlik göstermektedir. İşin içine para girince durumun rengi değiştiğinden, size araştırıp güvendiğiniz bir okula gitmenizi öneririm. Yoksa bitmeyen kurslar , gelmeyen evraklar ya da belge ticaretiyle karşılaşabilirsiniz.


Maya Uçuş Okulu

Peki uçuş okullarını seçerken neye dikkat etmeliyiz ?  

Bu sporu nereden keşfettiğinizi bilemiyorum ama sizden önce eğitim almış arkadaşlarınız varsa onlar size rehberlik yapabilirler, malum sosyal medya çağındayız oradan da araştırabilirsiniz. Araştıracağınız şey sayılar değil de eğitmenlerimiz bu spora ne kadar vakit ayırıyor, aktif uçuş hayatı devam ediyor mu , herhangi bir başarısı var mı gibi şeyler olabilir. Bir diğeri de uçuş okullarının kullandığı malzemenin kalitesi ve uygunluğu; malum paraşütlere canımızı emanet ediyoruz o yüzden eskimiş, güvenliği sağlamayan ve bizim kilo limitlerimize uygun olmayan malzemeler mi kullanıyor diye kontrol etmemiz gerekmektedir.

Eğitim boyutunun bir de Türk Hava Kurumu kısmı vardır. THK’da kağıt üzerinde eğitimler ücretsizdir. Fakat kurumun kendi eğitim merkezlerinden eğitim alırsanız konaklama , yeme – içme , sigorta , pul ücreti gibi şeylerle karşılaşabilirsiniz hani bu eğitimler ücretsizdi demeyin . Başlangıç kursu kağıt üzerinde ücretsizken tekamül yani bir ileri seviye eğitimi almak isterseniz de bu ücretlerin yanı sıra bağış adı altında kurs ücreti de vermeniz gerekecektir. THK her yıl bir çok kurs açmaktadır fakat kursa her başvuran hemen kabul edilmemekte çeşitli prosedürleri yerine getirmesi gerekmektedir. Kurslara başvuru  THK şubeleri tarafından yapılır.

Ben THK’dan belge almak istiyorum ama eğitim merkezlerine gitmesem olmaz mı ?

Daha önce bahsettiğim uçuş okullarından bazıları THK belgesi vermektedir . Kurumun sayfasında hocalara ve iletişim bilgilerine ulaşabilirsiniz. Bu kurslar minimum 12 gün sürer ve aşağıdaki belgelere ihtiyaç duyulur ;
‪1. Devlet hastanelerinden veya özel hastanelerden alınmış “Uçuşa ve atlayışa elverişlidir” ibareli heyet raporu (KBB, dahiliye, ortopedi, göz, psikiyatri veya nöroloji) (Fiyatı şehre göre değişkenlik gösterir minimum 50 TL şeklindedir.)
‪2. Kimlik fotokopisi ‬‬‬‬‬
‪3. 6 adet vesikalık fotoğraf (2 adet pul yani küçük vesikalık fotoğraf) ‬‬‬‬‬
‪4. Adli sicil belgesi (Kamu görevlileri için belge fotokopisi de olur) ‬‬‬‬‬
‪5. Kan grubunu gösteren belge ‬‬‬‬‬( Kimliklerde varsa ayrıca gerek yok)
‪6. Öğrenim durumunu gösteren belge ‬‬‬‬‬
‪7. Bir aylık yamaç paraşütü kaza sigortası (İki seçenek ile teminat tercihine göre, kurs başında topluca yaptırılacaktır.) ‬‬‬‬‬

Bu belgeler toplandıktan sonra eğitimler başlar. Önce teorik eğitim yapılır , bu eğitimde;

-Yamaç paraşütü ve THK tarihçesi, ‬‬‬‬‬
‪-Malzeme, ‬‬‬‬‬
‪-Aerodinamik, ‬‬‬‬‬
‪-Meteoroloji, ‬‬‬‬‬
‪-Uçuş Teknikleri ( Sevk İdare), ‬‬‬‬‬
‪-Genel Havacılık ve Hava Trafik Kuralları, ‬‬‬‬‬
‪-Uçuş Emniyeti, ‬‬‬‬‬
‪-İlk yardım, ‬‬
‪-Acil Durumlar gibi dersler anlatılır. Bu derslerden yazılı sınav yapılır , yazılı sınavda minimum geçme notu %75’tir. Acil durumlardan hata yapılması kabul edilmez. Gözünüz korkmasın öyle çok zor bir sınav değildir , dersi dinleyin yeter. 

Yazılı sınavın ardından yer eğitimi yapılır amaç kanat hakimiyetini sağlamak , kalkış için simülasyon yapmaktır. Hocalar tarafından yer eğitimin yeterli denildiğinde uçuş eğitimi başlar. Uçuş eğitiminde ise önce alçak tepeden uçuşlara başlanır, minimum 15 tane olmak üzere ayağınızın yerden bir kaç saniye kesilmesini sağlayacak uçuşlar yaptırılır. Ardından hocalar tamam hazır dediğinde ise minimum 5 adet yüksek tepe uçuşu ile klasik bir THK kursu tamamlanmış olur.

Sonuç olarak eğitim aldığınız yer size sporu sevdiredebilir ya da aksine küstürebilir. Bu yüzden hangi eğitim kurumuna giderseniz gidin dikkatlice araştırıp gidin. Evet hala yurt dışındaki eğitim  sisteminin oldukça gerisindeyiz o yüzden bizim sizin gibi bu sporu daha da ileriye taşıyacak insanlara ihtiyacımız var.

Gökyüzünde buluşmak üzere , sağlıcakla kalın. 



1, “Yamaç Paraşütü Eğitimi Nereden Alınır?” hakkında görüş bildirdi

  1. Bendeki bir merak nereden kafama yer etti bilmiyorum ama 1 aydır araştırıyorum yazınızda çok güzel bilgilendirme için tesekkurler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.