Yamaç paraşütü nedir ?

Yazan: Özlem Çalışkan

Yamaç paraşütünden bolca bahsedeceğim dolayısıyla nedir ya da ne değildir ?

Yamaç paraşütü aslında dünya çapında bile çok fazla bilinen bir spor değil ne yazık ki. 🙂 

Birçok alanda olduğu gibi yamaç paraşütü de deneme yanılma yöntemiyle bulunmuş. 1970’lerin sonunda Alp’lerde abilerimiz serbest paraşütle çeşitli denemeler yapmışlar ve 80’lerde daha yapılabilir bir spor haline gelmiş. İlk başlarda amaç sadece eğimli bir araziden kalkış ve iniş iken şimdi ise spor bir kaç farklı dala ayrılıyor.


Şöyle düşünün uygun hava koşullarında tepeden kalktığınızda 11-12 saat havada kalabilir ve 500 kilometreden fazla uçabilirsiniz. Şu anki mevcut dünya rekoru 560 km civarında. Türkiye’de rekor ise 300 kilometrelerin üzerinde . Yani yamaç paraşütü ile bir başınıza şehirler arası yolculuk yapabilirsiniz! 


Tabi kendi başınıza uçabilmeniz için eğitim almanız gerekiyor. Eğitim veren yerlerin başında çeşitli uçuş okulları , üniversite kulüpleri ve THK yer alıyor. Bu eğitimlerin detayından başka yazılarda bahsedeceğim.


Hanuman Paragliding, Ölüdeniz

Ben eğitim almak istemiyorum ama uçmak da istiyorum diyorsanız bunun içinde tandem yani çift kişilik uçuşlar mevcut. Bu uçuşlarda tepeden eğitmen eşliğinde bir iki adımda havalanıyorsunuz. Türkiye’de tandem uçuş için en keyifli bölge tartışmasız Ölüdeniz. Ölüdeniz’de uçmanın detaylarından da daha sonra bahsedeceğim. Ölüdeniz dışında Kaş , Pamukkale gibi yerlerde bulunuyor.

Bir sonraki yazımda da yamaç paraşütü güvenli mi ondan bahsedeceğim. Sorular için ulaşabilirsiniz.



Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.