Doğa Aktivitelerinde Kişisel Takip Cihazlarının Önemi

Arvento Treyki Mini ‘nin katkılarıyla

Doğada olmak, doğayı hissetmek ve bu büyülü güzelliğin içerisinde zaman geçirmek, muhteşem bir duygu… Oldukça da motive edici… Bu demek oluyor ki, sık sık çeşitli fırsatlar yaratıp kendimizi doğaya atabilir, kendimize doğa yürüyüşü turu gibi fırsatlar ile bir tür rehabilitasyon uygulayabiliriz. Ancak keyifli zaman geçirmeyi hayal ederken, kötü anılar biriktirmemek adına bazı önlemler almak gerekiyor.

Doğa ve mevsim şartlarına uygun giyinmek, gerekli alet ve cihazları yanımızda bulundurmak ve yeterli miktarda yiyecek ile su almış olmak, ilk akla gelen ve genel nitelikli olan doğa aktiviteleri uyarılarıdır. Bunların dışında önemli bir konu var ki, genellikle göz ardı ediliyor ve kişiler özgüvenli hareket ederek doğaya çıkarken bu önlemi almıyor.

Doğada kaybolmaktan söz ediyoruz… Doğada kaybolmak, başınıza gelebilecek en kötü senaryolardan biridir. Bilmediğiniz bir bölgede, doğanın birbirine benzeyen manzaraları arasında yolunuzu bulmaya çalışmak oldukça zor bir iş. Ancak pek çok farklı şekilde bu işlem kolaylaştırılabilir. Hadi, ilk iş olarak hangi doğa aktivitelerinde bu sorun ile karşılaşabileceğimize bir bakalım.


Hangi Doğa Aktivitelerinde Kaybolma Riski Var?

Aslında doğada yapılan hemen hemen her aktivite için böyle bir riskten söz edebiliriz. Çünkü doğada, özellikle de orman gibi birbirinin aynı manzaraların olduğu noktalarda, kaybolmak çok kolaydır. Profesyonellerin bile böyle bir durumla karşılaşması mümkün.

Kampçılık, son yıllarda kamp alanlarının artması, kampçılık kültürünün yaygınlaşması ve sayısız kamp alanının keşfedilmesi ile adeta bir trend haline geldi. Pek çok kişi kamp hayali kuruyor. Ancak unutmamak gerekiyor ki, kaybolma riskinin en çok olduğu aktivitelerden biridir bu. Diğer taraftan dağcılık, en az kampçılık kadar önemsenmeli bu konuda. Birbirine benzeyen dağ ve taşlar arasında yolunuzu bulmanız biraz zor olabilir.

Doğa yürüyüşleri ise her ne kadar belli bir rota ve program ile profesyonel bir rehber eşliğinde gerçekleştirilse bile kaybolma riskinin olduğu aktiviteler arasında yer alır. Hatta tam da bu sebeple doğa yürüyüşü turlarına katılmak, bireysel doğa yürüyüşü aktivitesinden çok daha doğru, çok daha risksiz olacaktır. Doğada hangi sebeple bulunuyor olursanız olun, hiç akla gelmeyecek bir sebebe bağlı olarak yolunuzu karıştırabilirsiniz. Her yol ayrımı birbirine benziyor gibi gelmeye başlayabilir. İste bu durumda çeşitli imkânlardan faydalanabilir ve doğada kaybolma riskini minimuma indirebiliriz.


Doğada Kaybolmamak için Ne Yapmalı?

Doğada kaybolmamak için yapabileceğiniz pek çok şey var. Dikkat edeceğiniz belli noktalar, yanınıza alacağınız belli cihazlar işinizi oldukça kolaylaştırabilir. Yapabileceklerinize şöyle bir göz atalım…

  • Doğa yürüyüşlerinde, dağcılıkta, kamp alanına giderken ya da benzeri pek çok doğa aktivitesinde yürüdüğünüz yerlerde iz bırakmalısınız. Bu sayede aynı yoldan tekrar mı geçiyorsunuz ya da geri dönüşte doğru yoldan saptınız mı kolayca fark edebilirsiniz. Hiç olmazsa rotanızdan çok uzaklaşmadan önce yanlış bir noktada olduğunuzu fark edebilirsiniz.
  • Pusula, harita ve el feneri, yol bulma konusunda en önemli ihtiyacınız olacaktır. Pusula sayesinde doğru yönde ilerleyip ilerlemediğinizi fark edebilirsiniz. Örneğin kuzeye gitmeniz gerekirken, güneye gidiyor olmak istemezsiniz değil mi? İste bu yüzden pusulaya ihtiyacınız var. Harita ise yol bulmada en önemli yardımcılardan biridir. Yeter ki haritada mevcut konumunuzu tespit edin ve doğru yöne doğru hareket edin. El feneri ise kaybolup zaman harcama ihtimalinize karşı yanınızda olmalı. Yönünüzü kaybedince ister istemez planladığınız sureyi aşacaksınız ve bu arada karanlık bastırabilir. Karanlıkta yönünüzü bulmak için ise ışığa ihtiyacınız var.
  • Tüm bunlar yönünüzü bulmada yardımcı olabilir ama artık doğada teknolojinin gücünden de faydalanıyoruz. Akıllı cep telefonlarına sahibiz ve sayısız ihtiyacımıza kolayca cevap verebiliyor bu cihazlar. GPS özelliğine sahip olan cep telefonları ile yol bulmak gerçekten çok kolay. Hem harita, hem pusula, hem de el feneri işlevini bir arada gerçekleştiren bir teknolojiden söz ediyoruz. Ta ki şarjı bitene kadar bu görevi yerine getirebiliyor akıllı cep telefonları. Neyse ki teknoloji bu noktada da imdadımıza yetişiyor ve hareket halindeyken telefonumuzu şarj etme imkânı tanıyan Power Bank cihazlar ile tanışıyoruz.
  • Diğer taraftan telefonumuz çekmiyor da olabilir. Bazı doğal alanlar bu açıdan sıkıntılı olabiliyor ve telefonumuz çekmediğinde de pek çok özelliğini kullanamıyoruz. Bu durumda ise telefonumuzun fotoğraf çekme imkânını kullanabiliriz. Geçtiğimiz yollardan sıralı bir şekilde fotoğraf alabilir, özellikle yol ayrımlarında fotoğraf çekebiliriz. Bu şekilde kendimize bir yol haritası çıkaracak, aynı yerden tekrar geçersek geç olmadan farkına varacağız.
  • Teknolojinin doğa sporları sevenlere ve doğada zaman geçirmek isteyenlere son armağanı ise kişisel takip cihazı… Doğada olmak isteyenler için bulunmaz bir nimet. Takip cihazı, günümüzde doğa aktivitesi yapacak, doğa yürüyüşü turlarına katılacak ve kamp yapacak olanlar için bir olmazsa olmazdır. Çünkü doğada böyle bir riski almanıza gerek yok. Bırakın, teknoloji hayatınızı kolaylaştırsın…

Kişisel Takip Cihazı ile Güvende Olun!

Kişisel takip cihazları, son yıllarda sevdiklerimizin güvende olmasını sağlayan önemli birer teknoloji ürünüdür. Özellikle de Arvento, bu aşamada en çok tercih edilenlerden biri. Gelişmiş yazılım ve uygulamaları ile kişilerin nerede olduğunu görmeyi sağlıyor. Bu sebeple de kaybolsanız bile yerinizi bilen sevdikleriniz oluyor. Suya, toza ve benzeri etkenlere karşı dayanıklı olan ve dolayısıyla doğa tutkunlarına hitap eden Arvento Treyki Mini, IOS ve Android cihazlar ile uyumlu olarak sunuluyor. Doğa yürüyüşü ve benzeri amaçlar ile doğaya çıktığınızda, kişisel takip cihazınızın yanınızda olması, sevdiklerinizin yerinizi görebilmesi için yeterli. Cep telefonları aracılığıyla sizi takip edebilecek, bir aksilik olduğunda ise müdahale edebilecekler.

Arvento kişisel takip cihazının böylesine beğenilmesinin önemli bir sebebi daha var, acil durumlarda cihazınız aracılığıyla yardım isteyebilirsiniz. Özellikle telefonun çekmediği durumlarda oldukça önemli hale geliyor bu özellik. Acil durum yardım tuşuna basarak, önceden tanımladığınız telefon numaralarına mesaj gönderebilirsiniz. Uzun süre giden dahili bataryası ve küçük boyutlara sahip olması ise doğa aktiviteleri ile ilgilenenleri oldukça memnun ediyor. Çünkü yanınızda çokça eşya taşırken, bir de ağır bir takip cihazına yer ayırmak istemezsiniz. Ancak Treyki Mini takip cihazı, sadece 60 gr ve 55 x 41 x 18.5 mm boyutlarında olduğundan , zahmetsizce yanınıza alıp çıkabilirsiniz. Bu açıdan harika bir GPS cihazı olarak değerlendirilebilir.


Doğada olmak harika bir deneyim ama bu deneyimi mümkün olduğunca güvenli bir şekilde yaşamak gerekiyor. Bu yüzden de teknolojiden yardım almalı, tüm güvenlik önlemlerini almış olmalıyız. Bununla birlikte yola çıktığımız kişileri doğru seçmeliyiz. Doğa aktivitelerinde profesyonel bir rehberimiz olmadan yola çıkmamak en doğru seçim olacaktır. Örneğin, doğa yürüyüşü yapacaksak ya da kamp yapmak istiyorsak, Aktivido turlarına katılabilir, profesyoneller ile birlikte bu tür deneyimleri yaşayabilir ve risk almadan harika anılar biriktirebiliriz. Alanında uzman kişilerin planladığı turlar, hem güvenli rotalarda gerçekleştirilir, hem de olası tüm aksiliklere karşı önlem alınmış olur. Hem de yanınızda güvenebileceğiniz bir rehberiniz olacaktır. Tüm bu kurallara ve uyarılara dikkat edildiğinde ise doğa aktivitelerinin vereceği keyif ve motivasyonu tarif etmek mümkün değil. Doğanın enerjisinden enerji alacak, adeta kendinizi canlanmış hissedeceksiniz. Hayatınızı renklendirmek ve hareketlendirmek için hemen şimdi program yapmaya başlayın!

Bu yazımız, Arvento Treyki Mini takip cihazı katkılarıyla hazırlanmıştır.


Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.