Doğa Yürüyüşü Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Doğa yürüyüşü yani Trekking, insana doğanın bir parçası olduğunu hatırlatan bir aktivitedir. Doğa yürüyüşüne çıkanların bundan vazgeçememesi ve her fırsatta kendini doğanın koynunda bulması da bu yüzdendir. Ancak doğa yürüyüşü böylesine bir zevk, bir tür hobi olmakla birlikte, profesyonelce yapılması gereken bir etkinliktir. Yani bilmeniz gereken pek çok önemli detay var ve kesinlikle daha keyifli bir etkinlik için bu tür bilgilere ihtiyacınız olacaktır. Nasıl giyinmeli, yanınıza ne almalısınız, turlar ve daha fazlasına, şimdi hep birlikte bakalım ve doğa yürüyüşü hakkında bilmeniz gerekenleri sıralayalım…

Doğa Yürüyüşü Kıyafeti

Trekking yapmak için özel bir yeteneğe sahip olmanıza gerek yok. Ancak mutlaka bilgi sahibi olmanız gerekir. Yani doğaya çıkmadan önce önemli bilgileri almış ve buna göre hazırlanmış olmanız gerekir. Hem psikolojik olarak kendinizi hazırlamanız, hem de giyim ve yanınıza alacaklarınız ile ilgili önerilere uygun hazırlanmanız, keyifli bir doğa yolculuğu yapmanız için önemlidir. Bu yolculukta nasıl giyinmeli, neyi tercih etmeli, neyden uzak durmalı bir bakalım…

  • Öncelikle ayakkabı seçiminden söz edecek olursak, doğa yürüyüşü turlarında tercih edilmesi gereken ayakkabılar kesinlikle bilekli ve kalın tabanlı olmalıdır. Bu sayede bileğinizi burkma ihtimaliniz azalır ve daha güvenli bir yolculuk gerçekleştirebilirsiniz. Ayrıca bir numara büyük bir ayakkabı tercih etmeniz gerekir.
  • Hava şartlarına bağlı olarak termal içlikler tercih edilebilir. Özellikle soğuk havalarda, içlik giymek en önemli unsur olabilir. İçliklerin üzerine de yünlü ya da kadife giysiler tercih edilebilir. Bunlar sıcak tutacaktır. Kar yürüyüşünde ise elbette ki buna özel kıyafetler tercih edilmeli, kesinlikle risk alınmamalıdır.
  • Pantolon seçimi doğa yürüyüşü turlarında en önemli detaylardan biri olabilir. Sıkça tercih edilen kot pantolon, kesinlikle bu yürüyüşe uygun bir alternatif değil. Kot pantolon, hareket kabiliyetinizi engeller, sıcak tutmaz ve ıslandığında da çabuk kurumaz. Bu sebeple tercih etmemeniz gereken bir kıyafet. Ancak özel giysileri tercih edebilir, sentetik ve yünlü giysiler uygun olabilir.
  • Son olarak giysilerinizin bol olmasına dikkat etmelisiniz. Dar kıyafetler, yolculuk ilerledikçe sıkıntı yaratacak, sizi huzursuz edecektir. Üstelik hareketlerinizi kısıtlayacağı için de rahatsız hisseder, rahat bir yolculuk gerçekleştiremeyebilirsiniz.

Doğa Yürüyüşü Malzemeleri

Doğa yürüyüşü Bursa, Bolu, Sakarya, Muğla ve daha pek çok şehirde, farklı rotalarda ve farklı mevsimlerde gerçekleştirilebilir. Her birinin keyfi farklı olacak, her biri farklı manzaraların kapısını aralayacaktır. Peki, Trekking yaparken yanımıza neler almalıyız? Yiyecekler ilk akla gelen. Çünkü yolculuğumuzu devam ettirmemizi sağlayacak enerjiyi yiyeceklerimizden alacağız. Ancak mutlaka her zaman ihtiyacımız olandan fazla yiyecek almalıyız yanımıza. Enerji verici seçimler yapmak önemli burada. Tabi bir de içecekler var. Bol bol içeceğe ihtiyacımız var, çünkü yürüyüş sırasında terleyecek ve çokça sıvı kaybedeceğiz. Özellikle yaz aylarında yapılan doğa yürüyüşü turlarında yanımıza alacağımız su miktarını artırmalıyız.

En önemli ihtiyaçlarınızdan biri ise yol göstericilerdir. Cep telefonunuzun çekmeme ihtimali son derce yüksek olduğundan, pusula ya da offline çalışan navigasyon uygulamaları ve klasik bir harita tercih edebilirsiniz. Yağmur yağma ihtimalini ve şarjınızın bitme ihtimalini de değerlendirip, haritanızı bir kılıf ile kaplamalı, telefonunuz için de Powerbank almalısınız. Doğa yürüyüşü Bolu ve benzeri şehirlerde sıklıkla gerçekleştirilir ve pek çok yürüyüş parkuru bulunur buralarda. Dolayısıyla parkurda yol gösterici işaretler ile karşılaşırsınız. Bunların fotoğrafını çekerek ilerlerseniz, yolunuzu kaybetme ihtimalini de düşürmüş olursunuz. Diğer taraftan ilk yardım çantası, bu tür yolculuklarda mutlaka yanınıza almanız gerekenlerden bir diğeridir. Olası aksiliklere karşı önlem almak gerekir.

Doğa Yürüyüşü Mevsimi

Doğa yürüyüşü, adı üzerinde doğayı daha yakından tanımayı hedefleyen bir aktivite. Doğanın ise güzel olduğu belli mevsimler yok, her mevsim ayrı bir güzellik çıkıyor karşımıza. Bu yüzden de doğa yürüyüşü ne zaman yapılır, hangi mevsim ya da hangi şartlar uygundur diye soracak olursanız, istediğiniz ve müsait olduğunuz her zaman bunu yapabilirsiniz. Örneğin, sonbaharda altın rengi yaprakların arasında yürümek, doğanın dingin yüzü ile tanışmaktır ve son derece keyifli olabilir. Kış ise beyaz örtünün üzerinde ya da yağmurun tüm hiddetine karşın, inanılmaz bir adrenalin yaşatır. Doğanın bu ıslak görünümü size çok iyi gelecektir. İlkbahar ise tam anlamı ile pozitif enerji demektir. Baharın uyanışı, kuşların yuvalarından çıkışı ve ağaçların çiçeklenmesi, inanılmaz bir yaşam enerjisi demektir. Son olarak yaz aylarında gerçekleştirilecek doğa yürüyüşlerinden de bahsetmek gerek. Yazın şehirdeki sıcağını bir kenara bırakıp, orman yürüyüşleri yapabilir, doğanın en canlı olduğu manzaralar ile tanışabilirsiniz. Ayrıca bu sezonda Ege ve Akdeniz kıyılarında antik şehirleri de içine alan doğa yürüyüşlerini tercih edebilir, doğa ile tarihi bir arada görebilirsiniz. Doğanın benzersizliği ile sarıp sarmaladığı antik kentler, dar patikalar ve tepelerin ardından bir anda karşımıza çıkan uçsuz bucaksız deniz manzaraları bu tür Trekking rotalarını özel kılıyor. Peki, siz hazır mısınız bu tür aktivitenin parçası olmak için? O halde hemen planımızı yapalım…

Doğa Turlarına Nasıl Katılırım!

Trekking yapacaksanız, iyi yol arkadaşlarına sahip olmalısınız. İyi de bir rehberiniz olmalı. Bunun için de profesyonel rehberler eşliğinde gerçekleştirilen doğa yürüyüşü turlarına katılabilirsiniz. Ayrıca genel kanı yalnız yapılan bir aktivite olduğu yönünde olsa da, tam aksine doğa yürüyüşü takım olarak gerçekleştirilen bir aktivitedir. Ekip olarak hareket etmek gerekir. Hem grup halinde yürümek, hem de belli bir düzen içerisinde hareket etmek çok önemlidir. Üstelik belli bir tempoda yürümek, belli aralıklarla mola vermek ve en önemlisi de iyi bir rota hazırlanması tam anlamı ile profesyonel bir rehber gerektirir. Bunun için Trekking hakkında bilgi sahibi değilseniz ve bu deneyimi yaşamak istiyorsanız, profesyonel bir rehber eşliğinde doğaya çıkmalısınız.

Güvenilir bir rehber ve profesyoneller tarafından düzenlenen bir doğa yürüyüşü turuna katılmak için ise Aktivido tecrübesinden faydalanabilirsiniz. Doğa yürüyüşü sayesinde, doğanın bin bir güzelliğine şahit olabilirsiniz. Her rota farklı manzaralar ve farklı bir keyif anlamına gelir. Bu amaçla çeşitli rotaları burada bir arada bulabilirsiniz. Doğa yürüyüşü Sakarya, Bolu, Bursa, Muğla ve çok daha fazla şehirde, birbirinden farklı güzergâhlarda gerçekleştirilebiliyor. Örneğin, doğa yürüyüşü Bursa’da farklı pek çok rotada, orman, göl, şelale ve benzeri farklı manzaraları içine alacak şekilde gerçekleştirilebiliyor. Bu durumda hem bulunduğunuz konuma yakın, hem de arzu ettiğiniz manzaraları kapsayan pek çok rota ile karşılaşacak ve bunların arasından kolayca seçim yapabileceksiniz. Doğa tutkunuzu yaşayabileceğiniz en güzel aktivitelerden biri olan Trekking, enerjinizi artıracak, sizi daha hayatta hissettirecek ve psikolojinize dahi iyi gelecek bir etkinlik. Dolayısıyla bugün hemen hemen herkes bu aktiviteyi yapabilir ve keyifli zaman geçirebilir. Hava şartlarına bakmayın, her mevsimde ayrı güzelliklere tanık olabilirsiniz. Neden bu hafta sonu kendinizi doğaya atmıyorsunuz? Zaman geçiyor, mevsimler değişiyor, doğa farklı farklı kılıklara bürünüyor. Bir daha bugün şahit olacağınız manzaralar ile karşılaşmanız mümkün olmayabilir. Hemen şimdi arkadaşlarınız, sevdikleriniz ile hep birlikte bu deneyimi yaşayabilirsiniz. Hemen şimdi yerinizi ayırtın!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.