Terra Nova CampKamp Direktörü ve Baş Eğitimci Hakan Türkkuşu, dünyanın en büyük ikinci yağmur ormanı Borneo’dan Afrika’nın uçsuz bucaksız düzlüğü Serengeti’ye, dünyanın en büyük çölü Sahra’dan dünyanın en yüksek dağlarından Kinabalu’ya uzanan en çetin coğrafyalarda kamp kuran ve etkinlikler düzenleyen deneyimli bir profesyonel.

Terra Nova Camp ile 35 yıllık hayalini gerçekleştiren Hakan Türkkuşu, 11 Nisan 1963 tarihinde Eskişehir’de doğdu. İlk ve orta öğrenimini Bursa’da tamamladı, 1981 yılında Bursa Anadolu Lisesi’nden mezun oldu. Aynı yıl İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi’ni kazandı, Uluslararası İlişkiler Bölümü’nü 85 not ortalaması ile 1985 yılında bitirdi.

Gazeteci ve çevirmen

Eğitimi sırasında ilgi duyduğu gazetecilik mesleğine odaklandı, öğrencilik yıllarında sırasıyla THA-Türk Haberler Ajansı, Nokta dergisi, Milliyet gazetesinde tam zamanlı çalıştı. Muhabir ve editör olarak Milliyet Kardeş, Milliyet Çocuk, Günümüzde Kitaplar, İktisat Dergisi, Kapital (Karacan), Capital (Hürriyet), Otomotiv, Macro, Playboy, Image of Turkey, Deniz Magazin, Ekonomist, Flash TV, Kanal E ve Müzik Dergi’si için yazdı, Alfa Yayınları için IT konularında kitap çevirileri yaptı. İlk radyoculuk deneyimini kısa adı NOS (Nederlandse Omroep Stichting) olan Hollanda Yayın Vakfı’nın Türkçe yayınlar servisinde yaşadı, Türkiye’den verdiği haberler ile katkıda bulundu. MICE DergiPietra Magazine, STH Bülten gibi kurumsal yayınlar için yazdı, yayın kurullarında görev aldı. Kurucusu olduğu Türkiye’nin ilk markaya özel haber ajansı sanalhabermerkezi.com ile içerik sağlayan Associate Editors Int’l için yazmayı sürdürüyor.

Anna Pasternak’ın Lady Di’nin hüzünlü öyküsünü anlattığı Prensesin Aşkı: Bir Tahtı Sarsan Skandal, Roderick Conway Morris’in kaleme aldığı Osmanlı Gizli Servisi belgelerinde Cem Sultan Olayı (Milliyet) -Cem Sultan Sürgündeki Veliaht (Epsilon), Dankwart Rustov’un Unutulan Müttefik Türkiye başlıklı siyasi tarih incelemesi başta olmak üzere aralarında ansiklopedi, çocuk kitapları, biyografilerin bulunduğu 200 kadar yayını Türkçe’ye çevirdi. Bu dönemde Türkiye Spor Ünlüleri Ansiklopedisi’ni yazdı, 2000’lere Doğru Türkiye başlıklı araştıması ile de TÇSV (Türkiye Çevre Sorunları Vakfı) yarışmasında üçüncülük ödülü aldı. 

Etkinlik yöneticisi

Profesyonel yaşamında 35 yıldan fazla sını geride bırakan Hakan Türkkuşu, farklı sektörlerden sayısı bini aşan marka adına etkinlik yönetiminden medya ilişkilerine uzanan geniş bir yelpazede, toplam 13 binden fazla çalışmada görev aldı.

Türkiye’deki ilk stadyum konseri (Byran Adams), Türkiye’de A’dan Z’ye tasarlanan ilk road-show (Jean Karavan), 10 yıl emek verdiği “en büyük serüvenCamel Trophy elemelerine Türkiye’nin 2 kez evsahipliği yapan tek ülke olması, Kazakistan’ın ilk raft milli takımı (Camel White Water Challenge) seçmeleri, Türkiye’de ilk kez düzenlenen açıkdeniz sürat teknesi yarışı Class 1, NYSE – New York Borsası’nda işlem gören ilk Türk şirketi olan Turkcell adına Wall Street sokak etkinlikleri, Türkiye’de ilk Formula 1 naklen yayınları (ancorman) ile ilk ev sahipliği, Türkiye ile Yunanistan arasında ilk Uluslararası Deniz Maratonu, Türkiye’nin 2004 yılında ev sahipliği yaptığı ilk ve tek Eurovision Şarkı Yarışması, GP2’de yarışan ilk Türk pilotu (Jason Tahincioğlu) için e-PR, dünyanın en önemli müzik festivali olan Woodstock ve Türkiye’nin en büyük müzik festivali ve gençlik etkinliği kabul edilen Rock’n Coke gibi sayısız ilk’e imza attı. İstanbul Festival Vadisi projesi ile Türkiye’nin en büyük (240 km2) açık hava etkinlik alanını kurdu, 70-75 bin kişinin katıldığı Barışa Rock festivaline ev sahipliği yaptı.

Eğitimci ve gençlik koçu

Akademi İstanbul’da 2012 yılına kadar Haber ve Haber Yazım Teknikleri, Yeni Medya: Internet ve Mobil İletişim yanı sıra Halkla İlişkilerde Etkinlik Yönetimi; Öğretim Görevlisi olduğu İzmir Ekonomi Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde de 2011-2014 yılları arasında başta Etkinlik Yönetimi (PRA417)  olmak üzere Medya İlişkileri (PRA305), Halkla İlişkiler ve Metinyazarlığı Stüdyosu (PRA304) ve İletişimde Sunum Becerileri (PRA100) derslerini verdi. Halen Kadir Has Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde Halkla İlişkilerde Etkinlik Yönetimi (PR220) dersi veriyor.  

Merkezi Londra’da olan Livcon Learning Academy’den aldığı koçluk formasyonu ve eğitimci kimliği ile odaklandığı gençlik sorunları alanındaki çalışmalarını bugün de koç olarak sürdürüyor.

2018 yılında kurduğu Terra Nova Camp projesi ile okul öncesi (2-6) küçüklere, çocuklara (7-10) ve genç bireylere (11-17) eğlenirken öğrenecekleri öğrenirken de eğlenecekleri doğayı keşfe ve temel becerileri geliştirmeye yönelik günlük ve haftalık alternative programlar sunuyor.

Yazar ve konuşmacı

Hakan Türkkuşu, “Öğrendim | Yaşadım | Anlattım” başlıklı konferans ve eğitim serisinin ilk bölümünde “Medyada genler değişiyor, Gazetecilik evrim geçiriyor” ile medya, “Etkinlikler de tıpkı insanlar gibidir: Doğar | Büyür | Biter” ile etkinlik yönetimi ve “Sosyal medyayı kavramak: Eskiden Facebook yoktu, buralar hep dutluktu” ile iletişim konularını ele aldığı profesyonel paylaşımlarını exclusive olarak kısa adı CSA Celebrity Speakers Association üzerinden sürdürüyor.

Ayrıca inovasyon, doğada yaşam, kariyer, girişimcilik, keşif seyahatleri, network temalı konferans ve etkinliklere konuk konuşmacı olarak katılıyor, kurumsal motivasyon odaklı eğitimler veriyor.

Pek çok saygın üniversite ve yüksek eğitim kuruluşunun yanı sıra Boğaziçi Üniversitesi Boogy Academy ortak sertifika programında ders kitabı kabul edilen 5N1K ile Etkinlik Yönetimi | Event Management via 5W1H kitabı ile, marka iletişiminde etkinlik yönetimi konusunda işin teorisi ile yetinmeyenler için “deneyime dayalı” farklı bir bakış açısı sunuyor.

Kendi ifadesi ile “açıklamalı sözlük, ansiklopedik almanak” olarak tarif ettiği Semboller | Simgeler | Kavramlar başlıklı bir başka kitabı daha bulunuyor.


http://istanbul.academia.edu/HAKANTURKKUSU

 http://www.turkkusu.com