Sıkça Sorulanlar
YAMAÇ PARAŞÜTÜ İLE İLGİLİ SIKÇA SORULANLAR
1- SPORLA TANIŞMA
Yamaç Paraşütü günümüzün en popüler hava sporudur. Binlerce kadın ve erkek tarafından bütün mevsimlerde yapılabilmektedir. Öğrenilmesi kolay ve zahmetsizdir. Yaklaşık 15-18 kg ağırlığındaki uçuş ekipmanı ile tırmanabildiğiniz her yamaçtan havalanarak gökyüzünde özgürce uçmanın keyfini çıkarabilirsiniz. Adrenalin sporundan çok, doğa sporudur.
Adrenalin tutkunu insanlar ilk bakışta hiçbir şey hissetmese de uçuş saatleri arttıkça, doğada zaman harcadıkça olayın rengi değişmektedir. Herhangi bir hava aracı içerisinde olmadığınız için uçuş hissini en yoğun yaşayabileceğiniz havacılık branşıdır. Ülkemiz dağlık yapısı ve uygun iklimi sayesinde yamaç paraşütü sporuna son derece uygundur. Uçmanın yanında yeni arkadaşlar edinip onlarla hoşça vakit geçirebilirsiniz. Ayrıca gökyüzünde rengarenk kanatları görmek ayrı bir keyif verir. Yamaç paraşütü ile tanışmak yaşam tarzınıza yeni bir boyut katacak sürekli yeni deneyimler edinebileceksiniz. Yamaç paraşütü, bildiğimiz uçaktan atlanarak yapılan paraşüt değildir. Paraşüt de sadece iniş kontrolü vardır ve sınırlı bir alanda icra edilir. Yamaç paraşütü; aerofil yapısıyla kalkış, iniş, uçuş planlarının yapıldığı, saatlerce havada kalabileceğiniz ve yüzlerce km uzağa gidebileceğiniz bir hava aracıdır. yamaç paraşütünün diğer hava araçlarının sahip olmadığı bazı avantajları vardır. Kolaylıkla havalanır, yönlendirilir ve inerler, birkaç dakikada açılabilir ve toplanabilirler.
Uygun bir eğitimle temel uçuş kontrolü becerisi birkaç günde kazanılabilir. Hafifliği ve küçük boyutları sayesinde rahatlıkla sırtınıza alıp hiç bir yola, hava alanına yada başka bir tesise gerek duymadan kalkış noktasına tırmanabilir ve yolları olmayan dağlardan bile kolaylıkla havalanabilirsiniz. Yamaç paraşütü İngilizce paragliding, Fransızca parapente, Almanca gleitschirm, İtalyanca parapendio demektir. Günümüzde yamaç paraşütü XC, tandem, trike paramotor ve akrobasi uçuşları olarak branşlaşmıştır.
2- NASIL BAŞLARIM ?
Tv, internet, gazete, kitap veya arkadaşlarınızdan duymuş olduğunuz yamaç paraşütü eğitimi için ihtiyacınız olan şey, bu sporun eğitimini hakkıyla veren kaliteli bir kulübün veya THK’nın ücretsiz olarak açtığı bir kursa katılmaktır. Ülkemizde tasvip etmesek de usta çırak usulünde eğitim veren kurumlar mevcuttur. Eğitimlerin yanlış veya eksik verilmesi durumunda kazaların kaçınılmaz olduğunu bilip, ilk uçuş deneyiminizi tecrübeli bir pilot tarafından çift kişilik yamaç paraşütü ile yapmanız bu sporu anlamanıza büyük yarar sağlayacaktır. Yamaç paraşütü eğitimi içerisinde başlangıç, kulüp pilotluğu, pilot, paramotor ve tandem pilotu ve akrobasi eğitimleri verilmektedir.
Yamaç paraşütü başlangıç eğitiminin amacı, kursiyerlerin spora ilk adımı atmalarını sağlamaktır. Bu ilk adım sonunda kursiyerler, sporu daha yakından tanımış olurlar ve devam edip etmeyeceklerine karar verirler. Yamaç Paraşütü başlangıç eğitimi teorik ve pratik eğitim olarak ikiye ayrılmaktadır. Her öğrencinin en az 10 saat teorik, sayısız yer eğitimi ve 30-150 m tepelerden yapacağı 10 uçuştan ibarettir. İsteyen Öğrenciler kulüp pilotu ve pilot olarak uçuşlarına devam edebilmektedirler. Akrobasi, tandem pilot ve Para motor, trike eğitimleri alabilmek için en az 150 uçuşa sahip olmak gerekmektedir.
3- KİMLER YAPABİLİR?
Bu sporu sen yaparsın veya sen yapamazsın diyebileceğiniz standart bir insan profili yoktur. Fiziksel engeli olmayan 45-110 kg ağırlığındaki Türkiye de 16 yaşını doldurmuş hafif tempoda koşabilen herkes bu sporu yapabilir. Atletik bir vücuda ihtiyacınız yoktur sporu daha verimli yapabilmek için sadece günlük egzersizlerinizi yapmanız yeterli olur.
4- TEHLİKELERİ NELERDİR?
Yamaç paraşütü bir havacılık sporudur ve havacılık kuralları çok kesin ve katidir. Çünkü havacılıkta her kural kanla yazılmıştır. Bu sporun risklerini bilmek sizin en doğal hakkınızdır. Yamaç paraşütündeki tehlike, araçla trafikte giderken, kayak yaparken karşılaşılacak tehlikelerle aynıdır. Bu sporda sürekli öğrenmek ve kendini geliştirmek hem potansiyel riskleri azaltacak hem de hedeflerinize ulaşmamızı sağlayacaktır. Çevrenizdeki insanlar sadece meydana gelen kazaları bildikleri için sizlere bu sporun tehlikeli olduğunu söyleyeceklerdir. Fakat en iyi pilot, bu sporu uzun süre sağlıklı bir şekilde yapan, meteoroloji, malzeme bilgisi ve tecrübelerinizi artırarak riskleri minimuma indiren pilottur. Yamaç paraşütünde yüksekte olmak ve uygun hava şartlarında uçmak müdahale etmeniz için yeterli zaman ve irtifa sağlayacağı için sizleri daha güvenli kılacaktır.
Egolarınızı tatmin etmek, arkadaşlarınıza hava atmak ve arkadaşlarınızın gazına gelip uygun olmayan hava şartlarında uçmakta risklerinizi arttıracaktır. Karşılaşacağınız kazalar sonucunda oluşacak maddi kayıplar ve sağlık sorunları sporu bırakmanıza sebep olabilir. En önemlisi risklerin varlığını bilip ona göre önlem almaktır.Hiçbir zaman tecrübesi eksik eğitmen veya arkadaşınızla uçmamalısınız. Spora yeni başlayan kişilerin güvenli bir ortamda eğitimlerinin tamamlanmasını sağlamak eğitmenlerin görevidir. Bu görev uygun malzeme kullanımı, hava koşullarının değerlendirilmesi, uçuş görevlerinin öğrenci becerileri ile uyumlu olarak kademeli bir şekilde tamamlanmasıdır. Sonuç olarak yamaç paraşütü sporu kurallar ve limitler dahilinde yapıldığında güvenlidir.
5- MALİYETİ NEDİR?
Güncel eğitim ücreti için lütfen iletişime geçiniz. Malzemelerin ekonomik ömrü kullanıma bağlı olarak 3 ile 10 yıl arasında değişmektedir. Tam takım (Kanat, harnes, yedek paraşüt, telsiz, kask, varyometre, GPS) malzemenin fiyatı 5000-7500 TL ama spor sonunda alınan zevkin karşılığı hiç bir şekilde parayla ölçülemez. Ayrıca uygun fiyata ikinci el malzemelerin yanında, uçuş klüplerinin malzemelerinden sadece üyelik aidatı ve malzeme kullanım parasını ödeyerek faydalanma imkanları bulunmaktadır.
6- KADINLAR VE YAMAÇ PARAŞÜTÜ
İlk uçanlar arasında kadınlarda bulunmasına rağmen, yamaç paraşütü yapan kadınlar azınlıktadır. Kadınların bu sporu yapmasında fiziksel olarak bir engel yoktur, hatta geniş bir perspektiften bakmaları ve termalleri daha iyi hissetmeleri sebepleriyle bazı üstünlükleri de vardır. Sadece biraz cesaretlendirilmeleri gerekmektedir. Günümüzde kilometrelerce uçan, tandem pilotluğu yapan, eğitmenlik yapan, akrobasi yapan ve yarışlarda derece alan kadınları da görmek mümkündür. Bizce kadınların bu sporla daha haşır neşir olmaları, sporun popüleritesinin artmasına yardım edecektir.
7- ANTREMAN YAPMALI MIYIM ?
Yamaç Paraşütü sporun da hafta sonları uçan pilotlar için antrenmanın fazla önemi olmadığı gözükse de croos country veya yarışma uçuşu yapanlar ile kanadın kilo limitlerinde kalmak isteyen sporcuların düzenli olarak spor yapmaları gerekmektedir.Saatlerce havada kalan pilotların reflekslerinin ve vücut dirençlerinin soğuk ve sıcak ortamlarda sürekli maksimum seviyede tutmaları gerektiğinden düzenli antrenman yaparak vücudu kuvvetli, süratli, koordinasyonlu ve dayanıklı tutmaları gerekmektedir. Bu amaçla en azından sevdiğiniz bir sporu örneğin koşmak, voleybol, basketbol, yüzme, bisiklete binme, dağcılık, ağırlık çalışma, kayak vb. Düzenli olarak yapmanız yamaç paraşütü sporunu iyi yapabilmeniz için gereklidir.
Antrenmansız bir sporcu huzursuz hale gelir, çabuk yorulur, baş ve sırt ağrılarından şikayet eder, çok terleme olur, nefes darlığı görülür, düzensiz uyku durumu ortaya çıkar, uçma arzusu azalır, iştah azalır, kilo kaybı gündeme gelebilir.
Antrenmanın kas sistemine, dolaşım sistemine, iskelet istemine, solunum sistemine, enerji sistemlerine, sinir sistemine, vücut kompozisyonuna, genel sağlığa olumlu etkisi vardır.
8-LİSANS VEYA SERTİFİKA GEREKLİ Mİ?
Türkiye’de henüz bu spor için yaygın bir altyapı oluşmadığından yarışmalar haricinde sertifika aranmamaktadır.Sizin ve çevrenizdekilerin güvenliği için eğitim seviyenizi gösteren sertifika almanız uyğun olur. Hava sporları federasyonumuzun kurulmasıyla birlikte süreç hızlanmıştır ve yakında pilotlar sertifikalandırılabilecektir. THK şu anda uluslararası sertifika verme yetkisine sahiptir.
9- YAMAÇ PARAŞÜTÜ TEK BAŞINA ÖĞRENİLİR Mİ?
Yamaç paraşütünü tek başına veya arkadaş yardımıyla ögrenmek son derece tehlikelidir.İniş kalkış veya dönüşler öğrenilebilir ama irtifa almaya başlanıldığında, meteorolojik şartlar zorlaştığında veya kanadın stabil uçuşu bozulduğunda yapılması gerekenler bilinmediğinde hayatınız tehlikeye girebilir.Ayrıca yamaç paraşütü ile uzun mesafeler yapmayı saatlerce havada kalabilmeyi sadece deneyimli eğitmenlerimizden öğrenebilirsiniz.
10- YAMAÇ PARAŞÜTÜ MALZEMELERİ ALIRKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİDİR ?
Kulüp veya pilot eğitimi almamış öğrencilerin malzeme alırken eğitmenlerine danışmaları gereklidir.Eğitmenleriniz seviyenize en uyğun malzemeleri sizler için belirleyeceklerdir.
11- NERELERDE UÇULUR ?
Ülkemiz dağlık yapısı nedeniyle yamaç paraşütü neredeyse her ilde yapılmaktadır. Tescillenmiş veya çoğu pilot tarafından kabul gören uçuş tepelerini kullanmak uçuş ve ulaşım açısından kolaylık sağlar. Ayrıca doğal bir engeli olmayan iniş ve kalkış alanı açık tüm tepelerde yapmak mümkündür.
12- TURİZME FAYDASI NEDİR?
Özellikle Ankaranın tüm ilçelerinde eğitim uçuşları gerçekleştirip buralarında sporla tanışmasını yerel ve ulusal basına çıkarak Ankara ve çevresinin tanıtılmasını sağlamak.
Yaklaşık 20 m2 yüzeye sahip olan paraşütlerin üzerine ilçelerin isimleri, amblemleri veya tanınmış sembolleri yapıştırılmakta ve Paraşütün yıpranmasına kadar gecen en az 5 yıl süre ile Türkiye ve Dünya semalarında reklamı yapılmaktadır.
13- DÜNYADA VE TÜRKİYEDE TARİHSEL GELİŞİMİ
Yamaç paraşütünün geçmişi 1970’li yılların sonlarında birkaç paraşütçünün, serbest paraşütlerle Fransada Alp Dağlarının yamaçlardan koşarak kalkmalarıyla başlamıştır. Fransız Alplerinde bir kasaba olan Mieussy’de de 3 paraşütçü genç bir paraşütle bir tepeden kalkış fikrini kafalarında geliştirdi. Bu üç çocuktan Jean Claude Betemps tarihte ilk olarak bir tepeden paraşütle kalkış yapan kişi ünvanını taşımakta. Dünyanın ilk yamaç paraşütü okulu “Club des Choucas” adı altında 1979 yılında burada kurulmuş. 1980 yılında yamaçlardan düzenli olarak uçuşlar başlamıştır.Tabi burada kullanılan paraşütlere yamaç paraşütü denilemez. Uçak paraşütünden bozma malzemeler ile yamaçlara yakın yapılan ilk uçuşlardır bunlar zamanla paraşütlerin aerodinamik yapılarının gelişmesiyle birlikte performansları da artmış ve serbest paraşütlerden ayrılarak, planör, deltakanat gibi amacı uçuş olan bir alet haline gelmesi ve kitlelerin yapabileceği kadar güvenilir standartlara ulaşması 1986’yı buldu.Günümüzde pilotların da tecrübesine bağlı olarak, yamaç paraşütü ile küçük tepelerden kalkılıp, binlerce metre yukarılara çıkılabilmekte ve saatlerce havada kalıp kilometrelerce uzaklara uçulabilmektedir. Japonya’daki Fuji Dağı, Himalayalar’daki Everest zirvesinden ve Türkiyede Ağrı dağından uçuşlar gerçekleştirildi.Günümüzde Antarktika kıtası haricinde her yerde yapılmaktadır.
İlk yamaç paraşütleri, uçaktan yapılan serbest atlayış paraşütlerinin açılışı sırasındaki basınca dayanıklılığına göre dizayn edildi. Ancak daha sonra bunun gerekli olmadığı görüldü ve kubbeler hava geçirmez kumaştan üretilmeye başlandı. Çok kısa bir süre sonra yamaç paraşütleri kökenleri olan serbest atlayış paraşütlerden çok farklı bir yapı kazandılar ve yüksek kaldırma gücüne sahip aerofoil yapıyla birlikte daha geniş kanat açıklığıyla yelken kanatlara şekil olarak benzemeye başladılar.1998 yılında bu günkü modern aerofil yapılarına kavuştular.Dünya çapında sanayi ürünü haline gelen yamaç paraşütü halen ülkemizde Yamaç paraşütü üreten fabrika ve firma bulunmamaktadır.
Türkiye’de yamaçtan koşarak uçuş denemeleri, 1985’te ilk olarak serbest atlayış paraşütleri ile Erzincan Çakırman dan yapılmış, 1988’den itibaren yamaç paraşütleri sınırlı bir kitle tarafından ferdi olarak kullanılmaya başlanmıştır.Türkiye’de Yamaç Paraşütü Sporu Fethiye Ölüdeniz bölgesinde ki Baba Dağı’nın yabancı pilotlar tarafından keşfedilmesi ile tanındı ve ilk olarak üniversite kulüplerinde aktif olarak uçuşlara başladı.Bu gün ülke çapında binlerce uçan pilot ve bir çok klüp, tarafından yapılmaktadır.Ülkemizde 2009 yılında Türkiye Hava Sporları Federasyonu kurulmuştur.