ANKARA’DA YAMAÇ PARAŞÜTÜ HAKKINDA BİLMENİZ GEREKENLER

Yazar: Merve Gülşah Arslan (Milli Sporcu ve Kadınlar Mesafe Rekoru Sahibi)

Başkent…Gri  şehir…Memur kenti….ANKARA. Ne kadar da heyecansız sıfatlar. Peki gerçekten öyle mi?

Bir yamaç paraşütü pilotu olarak gönül rahatlığıyla söyleyebilirim ki ANKARA bizim baş tacımız 👑

Bahar aylarında her hafta sonu Ayaş’taki Kumludoruk Tepesi’nde festival havası yaşarız. Türkiye’nin dört bir yanından tecrübeli pilotlar buraya gelerek uzun mesafe uçuşları gerçekleştirirler.

Bu pilotları izleyen eğitimin başlarındaki pilotlar kendilerini geliştirmek için saatlerce uçuşlar yaparlar. Hiç tecrübesi olmayan ziyaretçiler bir pilot eşliğinde tandem uçuşları yaparak bölgede gezintiye çıkarlar. Ayaş semaları bahar aylarından başlayıp sonbahara kadar rengarenk olurken havaların serinlemesiyle yerini Gölbaşı’na bırakır.

Yamaç paraşütü’ ne yeni başlayanlar için eğitim tepelerimizin bulunduğu Gölbaşı, ilk uçuş heyecanıyla havada koşmaya çalışanlara, en korkusuz görünenlerin çığlıklarına ve hayallerini gerçekleştirenlerin sevinç kahkahalarına tanıklık eder.


Peki ya siz?

Bu heyecana nasıl dahil olabileceğinizi size hemen anlatıyorum. Çünkü zaman çabuk geçiyor ve hemen kararınızı verip başlasanız bile “Keşke daha önce başlasaymışım. diyeceksiniz.

Öncelikle yaşınız önemli. Sporun yaşı yok, sadece alt sınırı var, korkmayın. 70 yaşında da olsanız, 16 da olsanız bu sporu yapabilirsiniz.

0-16 YAŞ:

Ahh ahh… Tek üzgünlüğüm sanırım bu ama maalesef anneniz ya da babanız yamaç paraşütü pilotu değilse bu yaş aralığında yamaç paraşütü ile tek başına uçmanız pek mümkün görünmüyor. İşte size bir baba-oğul hatta anne-baba-kız uçuş fotoğrafı 🙂

16-18 YAŞ:

Bu yaşlarda eğer siz de benim gibi kafanızı sınav kitaplarından kaldıramıyorsanız işiniz biraz şansa kalıyor. Ama merak etmeyin. Zaten çok çalışıyorsanız Ankara’daki üniversitelerden çoğunu tutturursunuz. Ve zaten çoğu üniversitemizde havacılık kulüpleri mevcut ve buralarda Türkiye’nin en iyi eğitimleri veriliyor. ,

Tercih döneminizdeyseniz sıradan yazın:

ODTÜHAT – ODTÜ Havacılık Kulübü

GAZİHAVK – Gazi Havacılık Kulübü

HÜHAT – Hacettepe Havacılık Kulübü

BİLHAVK – Bilkent Havacılık Kulübü

Şaka yapıyorum 😃Tabii ki öncelikle hayalini kurduğunuz mesleğin tercihlerini sıralayın. Ama bu üniversitelerden birine denk gelirseniz de yanında tatlı niyetine havacılık kulübüne de bir uğrayın.


Peki eğer çoktan gözümü gökyüzüne dikmişsem, havacılığın büyüsüne kapılmışsam da üniversite sınavını mı bekleyelim?

Hayır tabii ki de.

16 yaşından itibaren Türk Hava Kurumu ‘nun kendi bünyesinde ya da kulüp öğretmenleri ile açtığı tüm kurslara katılabilirsiniz. Birazdan daha ayrıntılı değineceğim. Okumaya devam.

18+ YAŞ:

Eğer bir üniversite kulübü ihtimaliniz yok ise geriye Türk Hava Kurumu ve Özel Kulüpler kalıyor.

Türk Hava Kurumu kendi bünyesinde bu kursları ücretsiz olarak veriyor. Ama baştan söyleyeyim bunda sıranın gelmesi biraz uzun sürebiliyor. Yine de size en yakın ilçedeki THK Şubesi ile iletişime geçip detaylı bilgi alabilirsiniz. Bu kurslar yılın başında açıklanan tarihlerde Eskişehir-İnönü, Antalya-Karain ve Erzincan eğitim merkezlerinde veriliyor.

THK Kurs Listesi

Teorik eğitimler

Ama “Ben min. 2 hafta bir yere gidip kalamam. Çalışıyorum ve yıllık iznimi buna harcamak istemiyorum. Sadece hafta sonlarını kullanarak bunu öğrenemez miyim?” ya da “Kurs için zaman kaybetmek istemiyorum. En kısa zamanda hazır cesaretimi yeni toplamışken başlamam mümkün mü?” diyorsanız nasıl olacak.

Yer eğitimleri

Tabii ki özel kurslar bunun için var. Hafta içi 4-5 gün (mesai sonrası sizin belirleyeceğiniz zamanlarda) ve 1-2 hafta sonu yer eğitimi ve uçuşlar ile ortalama 1 ayda kursu tamamlayabilirsiniz.

Uçuşlar

Ancak bir doğa sporu yaptığımız unutulmamalı çünkü hava şartlarına göre bazen kurslar 2-3 ayda da tamamlanabiliyor. Bu başlangıç kursları için en ideal zamanlar ilkbahar, kış ve sonbahar. Tek yapmanız gereken beğendiğiniz eğitimi Aktivido ‘dan seçmek.

Aktivido Yamaç Paraşütü Eğitimleri

Bu arada benden size tavsiye: eğer aradığınız okul sizden kursa katılım için kapora isterse (tabi cüzi bir miktar olması lazım) hiç düşünmeden verin. Neden diyorum. Çünkü o parayı yatırmazsanız hayalinizi erteledikçe erteleyeceksiniz. Cesaret her zaman gelen bir şey değil.

Tandem Uçuşları

Ne anlattın be Merve. Ben sadece bir kere uçmak istiyorum” diyenler hala sabırla yazımı okumaya devam ediyorsa söylüyorum en kolayı en sona sakladım. Yoksa sizi illaki yamaç paraşütü pilotu yapmaya çalışmıyorum canım. Ölüdeniz’ den sıkça duymaya alışık olduğunuz Tandem uçuşlarını Ayaş’ta yapmanız mümkün. Deneyimli pilotlar eşliğinde yapacağınız uçuşlarda tek yapmanız gereken; kalkışta ayakta kalmak ve gözlerinizi açık tutmak 😃

Ayaş’ta Yamaç Paraşütü Tandem Uçuşu için Yerini Ayırt!

Hadi ANKARA…! Hadi UÇMAYA…!



Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.