Doğa Yürüyüşü Nerede Yapılır?

Doğa yürüyüşü nerede yapılır? Aslında cevap çok basit değil mi? Doğanın tüm saflığı ile korunmuş olduğu, el değmemiş güzelliği ile bizi beklediği her yerde yapılabilir. Ancak öyle kontrolsüz bir başımıza çıkıp gitmiyoruz elbette. Belli kurallar, belli detaylar var bu konuda. Öncelikle doğa yürüyüşü gibi keyifli bir aktiviteye dâhil olmaya karar verdiyseniz, bu işin uzmanları ile birlikte yani profesyonel bir rehber ile birlikte yola çıkmalısınız. Bunun için doğa yürüyüşü turları son derece cazip bir seçenek olabilir. Bu turlar ise ovalar, yaylalar, ormanlar, tepeler, dere kıyıları ve bozkırlarda gerçekleştirilebilir. Peki, asıl sorumuza dönecek olursak doğa yürüyüşü nerede yapılır, doğa yürüyüşü turları nerelerde, hangi lokasyonlarda düzenlenir? Hadi, pek çok şehir ve pek çok doğa hazinesini sıralayarak Trekking rotalarımızı çizelim…

Doğa Yürüyüşü Yerleri

Doğa yürüyüşü çeşitli rotalarda gerçekleştirilebiliyor elbette. Hemen hemen her şehrin mevcut doğal güzellikleri bize birer Trekking rotası sunabilir. Ancak ilk akla gelen, en çok tercih edilen ve de en çok merak edilen rotaları sıralayacak olursak Likya yolu ile başlamamız gerekir. Sonrasında ise farklı şehirlerin ünlü rota seçenekleri ile devam edeceğiz.

1.Likya Yolu

Likya yolu rotasını, bu kadar kıymetli kılan şey, bize doğa manzaralarını geniş bir çeşitlilik içerisinde sunmasıdır. Yani mavinin bin bir tonunu da görürsünüz bu yolculukta, yeşilin en güzel halini de… Buna bir de antik kalıntıların eklendiğini düşünün, işin içine bir de tarih giriyor. Yani Likya yolu, bize benzersiz bir doğa yürüyüşü rotası sunuyor. Antalya ile Fethiye arasında kalan yolda farklı noktalarda başlayıp farklı noktalarda sonlanan rotalar çizilebiliyor. Bunu ise en iyi bilecek kişi rehberiniz olacaktır.

2.Kerpe Babadağı

Kerpe Babadağı rotası, bir tür trans yürüyüş alternatifidir. Yani siz devam edin, beni dönüşte alırsınız diyemezsiniz. Bir noktada başlayıp, farklı bir noktada sonlanır, yani aynı rotada geri dönüş gerçekleştirilmez. Bununla birlikte göreceğiniz güzellikler inanılmaz bir çeşitliliğe sahip. Kayalar, kıyılar, ormanlar, çiçekler ve çok daha fazlası… Üstelik özellikle İstanbul’dan hareket edecek olanlar için oldukça yakın bir alternatiften söz ediyoruz. Kocaeli’de yer alan bölge, hem yakın olması, hem de benzersiz bir güzelliğe sahip olması ile akılda kalıyor.

3.Keramet Ilıcası

Keramet Ilıcası, Bursa’da gizli kalmış bir lokasyon. Bölgede yapacağınız keyifli bir doğa yürüyüşünü bu ılıcada sonlandırmanız ise benzersiz bir deneyim olacaktır. Hem yaz hem kış aylarında çokça önerilen bir rota bu… Kış aylarında soğuk ve karlı manzaraların ardından kendiniz sıcacık ılıca sularına bırakabilirsiniz. Diğer taraftan yaz aylarında da doğanın eşsiz manzaralarını görüp, yorgunluğunu atmak için ılıcada soluklanabilirsiniz. Bu sayede keyif dolu bir Trekking rotasına dâhil olmuş olacaksınız.

4.Suiçti Şelalesi

Suiçti şelalesi, Su içti yaylası içerisinde yer alıyor ve bu noktada yapılacak ortalama 1,5 saatlik bir doğa yürüyüşü, size hayatınızın en huzurlu dakikalarını vadediyor. Düşünün ki, tepeden başlayacağınız yürüyüş, patikalar aracılığıyla ineceğiniz şelalede son buluyor. Yol boyunca mevsime uygun olarak size eşlik edecek doğa güzellikleri ise kestane, ıhlamur ve gürgen ağaçları olabilir, belki de daha önce hiç duymadığınız kuş sesleri olabilir ve huzuru içinizde hissetmenizi sağlayacak tüm orman sesleri size eşlik edebilir.

5.Sultanpınar Yaylası

Marmara bölgesinden hareket edecek olanlar için özellikle İstanbullular için harika bir konumdan söz ediyoruz. Bolu’da yer alan Sultanpınar yaylasına, keyifli bir yolculuğun ardından ulaşabilirsiniz. Öyle ki, yoldaki mola yerleriniz bile ayrı bir keyif olacaktır. 1200 metre yüksekliğe sahip olan yayla, Osmanlı dönemine dayanan bir tarihe sahip ve burada bulunan köyler de geçmişini yaşatıyor, doğa ile uyumlu ahşap yapısı ile dikkat çekiyor. Burada ortalama 3 – 3,5 saatlik harika bir doğa yürüyüşü turu gerçekleştirilebilir. Üstelik çok da zorlayıcı bir doğa yürüyüşü parkuru olduğu söylenemez. Dolayısıyla siz de fotoğraf makinanızı alıp, hemen bu tür bir organizasyona dâhil olabilirsiniz.

6.Tazı Kanyonu

Tazı Kanyonu, rafting sporu ile adından söz ettiren Köprülü kanyonun hem üstündeki sarp yamaçlarda yer alıyor. Büyüleyici bir manzara sunan bu yolculuk, Antalya bölgesinin en iyi Trekking rotalarından biri olarak değerlendirilebilir. Burada hem kanyon manzaraları ile karşılaşacaksınız, hem orman yürüyüşü yapacaksınız, hem de antik kalıntılar eşliğinde, tarihi hikâyeler dinleyerek yol alacaksınız. Sizce de benzersiz bir deneyim olmaz mı bu tür bir doğa yürüyüşü yapmak? Şunu da hatırlatalım, aslında bu rota, en uzun doğa yürüyüşü parkurlarından birinde yer alıyor. Ortalama 500 kilometrelik bir mesafeden söz ediyoruz. Dolayısıyla parkura farklı noktalarda giriş ve çıkış yapmak mümkün. Yani farklı rotalar ile farklı manzaralara tanık olacağınız bir yol haritası da çıkarabilirsiniz. Bu konudaki detayları katılacağınız doğa yürüyüşü turu rehberinden öğrenebilirsiniz.

7.İstanbul’dan Günübirlik Doğa Yürüyüşü Yerleri

Sansarak Kanyonu,Erikli Yaylası,Menekşe Yaylası,Uçansu Şelalesi,Aytepe Beş Kayalar,Serindere,Sülüklü Göl, Şile Ulupelit ve bir çok doğa yürüyüşü turlarına İstanbuldan Aktivido ile katılabilirsiniz!

Doğa Yürüyüşü Ne Zaman Yapılabilir?

Aslında doğa yürüyüşü her zaman yapılabilir. Çünkü doğanın her mevsimi ayrı bir mucize, ayrı bir zenginlik sunuyor bize. Aynı rotada bahar aylarında yapacağınız yürüyüşü ile kış aylarında yapacağınız yürüyüş arasında inanılmaz farklar olacaktır. Hatta daha önce hiç yapmadığınız bir yolculukta olduğunuzu düşünebilirsiniz. Çünkü kar örtüsü, bahar çiçekleri ya da sonbaharın altın yaprakları, yürüyeceğiniz yolu farklılaştıracak, benzersiz görünümlere sokacaktır. Bununla birlikte en konforlu ve en çok tercih edilen doğa yürüyüşü ne zaman yapılır diye soracak olursanız, bahar ayları diyebiliriz. Çünkü bu dönemde doğa uyanmaya başlıyor. Çiçek kokularına eşlik eden kuş sesleri, bahar rüzgârları ve orman sesleri ile tam anlamı ile siz de bir uyanış yaşayacak, adeta yenilenmiş olacaksınız.

Doğa Yürüyüşü Turuna Nasıl Katılırım?

Doğa yürüyüşü, harika bir aktivite olmakla birlikte, tek başına yapılmaması gereken, bir rehber eşliğinde ve grup halinde yapılması önerilen bir aktivitedir. Dolayısıyla da organize edilen doğa yürüyüşü turlarına dâhil olarak, bu deneyimi zahmetsizce yaşayabilirsiniz. Üstelik güvenli de olacaktır bu şekilde yolculuğunuz. Aktivido ise profesyonel rehberler eşliğinde sunduğu birbirinden göz alıcı rotalar ile sizin için bu süreci çok daha kolay hale getiriyor. Siz yeterli hangi rotada, hangi manzaralara şahit olmak istediğinize karar verin. Burada kolayca bu organizasyonların bir parçası olabilecek, benzersiz bir doğa yürüyüşü deneyimi yaşayabileceksiniz.

Hayatının monotonluğundan şikâyet edenler, yerinden kalkma, hareket etme ve bir adım atma cesaretini başaramayanlardır. Bir de zamansızlık gibi bahaneler ileri sürmek pek de gerçekçi değil. Çünkü keyifli bir doğa yürüyüşü yapıp, yeni insanlar ile tanışmak, doğanın bir parçası olduğunu hissetmek ve gerçek anlamda bir iç huzuru hissetmek için sadece bir hafta sonunuzu ayırmanız yeterli. Yani öyle çok uzun tatiller, çok büyük bütçeler ya da uzun hazırlıklara ihtiyacınız yok. Rotanızı çizin, çantanızı hazırlayın ve yola çıkın! Doğa yürüyüşü yapmak, inanılmaz bir keyif ve huzur işidir. Hele de fotoğraf çekmeyi seviyorsanız, sizin için çok daha benzersiz bir yolculuğa dönüşebilir. Hem bedensel bir aktivite, hem de zihinsel bir arınma ve canlanma için doğa yürüyüşü yapmak en doğru seçim olabilir. Hadi, ne bekliyorsunuz, çantanızı hazırlamaya başlayın!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.