Kayak mı Snowboard mu? Hangisi daha zor?

Ülkemiz kayak merkezleri konusunda oldukça zengin ama bununla birlikte biz Kayak ve Snowboard gibi sporları ne kadar yapıyor ve bu zenginlikten ne kadar faydalanıyoruz bir düşünmek gerek. Açıkçası bu konuda sınıfta kalıyoruz. Sezon gelip, beyaz kar örtüsü dağlarımızı kapladığında ise pek çoğumuzun aklına tekrar düşüyor bu heyecan dolu kış sporları. Kayak mı Snowboard mu yapsam, acaba hangisi daha zor, nereden başlamalıyım, yeni başlayanlar için hangisi daha kolay ve çok daha fazla soru zihnimizi kurcalıyor. Sizi daha fazla yormayalım, biz tüm bu sorulara cevap verelim istedik. Hadi önce Kayak sporu ile başlayalım sonra Snowboard’a göz atıp, neden sorularına cevap verelim…

Kayak Öğrenmek Ne Kadar Zor?

Kayak mı Snowboard mu, hangisinden başlamalıyım, hangisi daha zor, hangisi daha kolay… Zihninizi kurcalayan tüm bu sorulara cevap vermek için öncelikle, çokça seveni olan Kayak ile başlayalım. Kayak öğrenmek ne kadar zor, detaylara göz atarak birlikte öğrenelim. Kayak, Snowboard ile karşılaştırıldığında daha kolay olarak algılanmaktadır. Çünkü yeni başlayanlar, kayakta iki ayağının bağımsız bir şekilde kullanılabilir olmasını daha güvenli olarak tanımlıyor. Bu şekilde dengenizi daha kolay sağlayabileceğinizi düşünebilirsiniz. Ancak burada asıl önemli olan işin püf noktalarını öğrenmek. Yani kayak yapmanın kurallarını, dikkat edilecek noktalarını ve benzeri özelliklerini öğrendiğinizde, kayak sizin eliniz ayağınız gibi olacaktır. Kayak dersi almanın önemi de burada ortaya çıkıyor. Kayak öğrenirken mutlaka düşüşler yaşayacaksınız ama önemli olan bunların sayısının az olması ve hafif düşüşler olmasıdır. Tüm bu bilgiler ışığında da kayak yapmak zor mu kolay mı merak edenler için aslında kolay olduğunu söyleyebiliriz. Bu noktada önemli olan doğru bir eğitim sürecinden geçmek. Yani siz bir profesyonelden ve gerçek bir eğitmenden kayak eğitimi alırsanız, hızla öğrenmeye başlayacak ve kayak yapmanın kolay olduğunu düşünmeye başlayacaksınız. Üstelik başta da değindiğimiz gibi kayakta iki bacağınızın bağımsız olması ile kolaylık ve zorluk kavramlarını bağdaştırmayacaksınız. Çünkü dengede durmanın püf noktalarını öğrendiğinizde kayak sizin için son derece kolay bir spor haline gelecektir. Peki, kayak ne kadar güvenli?

Kayak güvenli mi?

Kayakta güvenlik konusuna baktığımızda, kayak eğitimlerinin en başında nasıl güvenli düşülür sorusuna cevap verildiğini görüyoruz. Öncelikle kayak öğrencileri, ne şekilde güvenli düşüş yapabileceklerini öğreniyorlar, daha sonra kayak becerilerini geliştirmeye yöneliyorlar. Kayak dersi alırken siz de fark edeceksiniz ki, nasıl güvenli bir düşüş yapacağınızı öğrendikten sonra hızla kayak becerilerinizi geliştirmeye başlamışsınız. Bu sebeple de kayak eğitiminin ilk ve en önemli aşamasının bu olduğunu söyleyebiliriz. Tabi burada belirtmek gerek ki, gerçek bir profesyonelden, gerçek bir eğitmenden bu dersleri almalısınız. Aksi halde kayak sizin için pek de iyi hatırlanmayacak bir tecrübe olabilir. Bu durumda kayak güvenli mi, sorusuna tekrar dönecek olursak, elbette güvenli… Bunun için sadece eğitim almış olmanız gerekiyor o kadar.

snowboarder is riding with snowboard from powder snow hill

Snowboard öğrenmek zor mu?

Snowboard öğrenmek zor mu, ne kadar zor? Kimileri, kayakta bacakları birbirinden bağımsız olduğu için kayak yapmanın daha kolay olduğunu düşünse de aslında kayak ve snowboard yapanlara sorduğumuzda, her ikisinin de ayrı ayrı zevkli ve birbirinden çok farklı sporlar olduğunu öğreniyoruz. Snowboard zor mu sorusunu, kayak ile kıyaslayarak cevaplamak daha doğru olabilir. Çünkü genellikle yeni başlayanlar bu iki spor arasında kalıyor. Snowboard yeni başlayanlar için keyifli bir seçim olabilir. İki bacağınızın bir board üzerinde sabitlenmiş olması, başta sizin için kısıtlayıcı ve zorlaştırıcı gibi görünse de, aslında tam tersi kolaylaştırıcı ve keyifli bir hal alacaktır. Bu şekilde dengenizi nasıl sağlayacağınızı öğrendiğinizde adeta karlar üzerinde dans eder gibi hızla yol alacaksınız ve bu Snowboard yapmayı bir tutku haline getiren aşamadır. Yani mesele Snowboard öğrenmekte, yani öğrenmenin tek yolu Snowboard eğitimi almakta… Eğer dengede kalmayı, püf noktaları, önemli kuralları ve güvenli düşüşü öğrenirseniz, Snowboard yapmayı da öğrendiniz demektir. Yeni başlayanlar için snowboard aslında bu demek. Peki ya güvenlik konusu?

Snowboard Güvenli mi?

Snowboard güvenli mi ya da Snowboard ne kadar güvenli; yeni başlayanlar için en önemli sorulardır bunlar. Çünkü daha önce kış sporları yapmamış olan biri için biraz korkutucu olabilir Snowboard. Ancak güvenlik konusunun çok büyük bir kısmının güvenli düşüş tekniklerinden oluştuğunu söyleyebiliriz. Bu yüzden de tıpkı kayak dersinde olduğu gibi Snowboard dersi alırken de, öncelikle güvenli düşüş yapmayı öğreneceksiniz. Bunun sonrasında nasıl dengede durup, nasıl hareket etmeniz gerektiğini öğreneceksiniz. Dolayısıyla Snowboard eğitimi alırsanız ama gerçek bir eğitmenden bu dersleri alırsanız, Snowboard son derece güvenli bir spordur. Üstelik öyle zevkli, öyle keyifli ki vazgeçilmeziniz olacaktır.

Nihayetinde şunu söyleyebiliriz ki; kayak yapmak da Snowboard yapmak da kendine göre kuralları olan, kendine göre güvenlik riskleri olan, ancak doğru bir eğitimle güvenli ve kolay hale getirilebilen sporlardır. Eğer iyi bir eğitmenle çalışırsanız, hem kayak hem de Snowboard son derece kolaylaşacaktır. Bu yüzden Kayak yapmak zor mu, Snowboard ne kadar zor ya da hangisi daha zor gibi sorulara çok takılmamak gerek. Her ikisi kolaydır aslında… Snowboard yeni başlayanlar için ne kadar zorsa, kayak da o kadar zor üstelik… İkisini kıyasladığımızda hiç biri ön plana çıkmıyor. Bahsettiğimiz gibi burada önemli olan iyi bir kayak eğitimi almak, iyi bir Snowboard eğitimi almaktır. Peki, nerede ve nasıl?

Kayak ve Snowboard Eğitimi nerede, nasıl alınır?

Kayak ve Snowboard eğitiminde ülkemiz tam anlamı ile bir cennet. Ülkenin batısından doğusuna, kuzeyinden güneyine sayısız kayak merkezi karşımıza çıkıyor. Bu durumda hangi şehirde yaşarsanız yaşayın, size yakın bir kayak merkezi bulabilirsiniz. Üstelik Aktivido sayısız paket program ile sizi buluşturuyor ve gerçek eğitmenlerden, gerçek kayak ve Snowboard dersleri almanıza yardımcı oluyor. Hem gezi yapacağınız, yeni yerler göreceğiniz, hem de yeni beceriler kazanacağınız bu tur programları ile hayatınızı renklendirebilirsiniz. Üstelik ülkenin neredeyse her bölgesinde bu tür tur programları gerçekleştiriliyor. Özellikle İstanbul ve çevresinde olanlar için ise cazip pek çok rota var. Kartepe Snowboard dersi için uygun bir rota olabilirken, Uludağ kayak dersi için tercih edilebilir ve yine Kartalkaya kayak merkezi yakın ve cazip bir rota olabilir.

Alacağınız eğitim, sizin için o sporun kolaylığını ve zorluğunu belirleyecek temel eğitimdir. Nasıl güvenli Kayak yapılacağını, nasıl güvenli Snowboard yapılacağını, güvenli düşüş tekniklerini öğrendiğinizde, tüm risk unsurlarını ortadan kaldırmış oluyorsunuz. Dolayısıyla da zor mu ya da güvenli mi gibi endişe yaratan soruların, tamamen iyi bir eğitim alma ile doğru orantılı olduğunu görüyoruz. Elbette her iki sporun da kendine göre kuralları var, ancak bunları öğrendiğinizde hayatınızın en büyük tutkusu ile dahi tanışmış olabilirsiniz. Korkularınızı bir kenara bırakın ve harekete geçin… Bu deneyimi yaşamak için daha fazla geç kalmamalısınız. Keyifli bir gezi, profesyoneller ile gerçekleştirilen bir eğitim ve yeni arkadaşlar edinme fırsatı sayesinde, hayatınızın en unutulmaz anılarına imza atabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.