Yamaç paraşütü güvenli midir ?

Yazan: Özlem Çalışkan

Yamaç paraşütü kelimesini duyunca insanların aklına bir yerlerden atlama , düşme , ters rüzgar ya da paraşütün açılmayacağı gibi durumlar geliyor. Tabi böyle düşünülmesine neden olan şeylerden biri de muhteşem medyamız, ne yazık ki sadece kaza haberlerine ve olaylara yer veriliyor.

Aslında yamaç paraşütü düşündüğünüz gibi bir spor değil. Ne paraşütün açılmaması ne de ters rüzgara kapılmanız gibi bir ihtimal var. Kazalar, hatta ölümler olmuyor değil ama trafikteki olayların yanında kıyasladığımızda ihtimal yok denecek kadar az.

Güvensizliği kaldırmak adına biraz malzemelere değinecek olursak,temel olarak yamaç paraşütü malzemeleri ; kanat , harnes , kask ve yedekten oluşuyor. Kanat dediğimizde; özel olarak üretilen ipler,kolonlar ve kumaş yer alıyor. Harnes ise; bir nevi oturak yani sizi paraşütünüze bağlayan üzerine de oturduğunuz koltuk gibi araç olarak düşünün. Yedek paraşüt de harneslere bağlı bir mekanizma olarak düşünebilirsiniz , başımıza bir şey gelme ihtimaline karşılık B planı olarak kullanıyoruz. Kasklarımız ise; diğer bütün malzemeler gibi bir çok testten geçmiş ve güvenilirlik sertifikası almış malzemelerdir.

Ters rüzgara gelince ; öyle bir şey yok unutun tamamen uydurmaca, tersten rüzgar mı esermiş. Teknik detaylara çok girmeden;  genel olarak bahsedilen aslında ‘ türbülans ‘ tır yani uçakta hissettiğiniz sallantılara sebep olan şeylerden bir tanesi olarak özetleyebiliriz.


Peki kazalar neden oluyor ?

Bir çok sebep sayabiliriz ama en temel olanı insan faktörü, aynı trafik kazalarında olduğu gibi. Ne mi yapıyor bu insanlar ; kendine fazla güveniyor , gereğinden fazla risk alıyor ve havayı ya da uçtuğu malzemeyi tanımıyor. En temelinde de kendi limitlerini çizemiyor, sonucunda da kazalar meydana geliyor.

Aslında biraz gözlemleme fırsatınız olsa; siz de malzemelerin ne kadar güvenli, insanların da ne kadar güvensiz olduklarını görebileceksiniz.

Hanuman Paragliding, Ölüdeniz

Özetleyecek olursak; yamaç paraşütünün de kendince tehlikeleri mevcut evet fakat siz kendinizi tanırsanız, herhangi bir sıkıntı yaşamazsınız . Eğer çift kişi uçmayı düşünüyorsanız kendinizi pilota bırakın, söylediklerini uygulayın korkulacak bir şey olmadığını anlayacaksınız. 



Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.