KayakSnowboard

Snowboard Öğrenirken Dikkat Etmeniz Gerekenler

Adrenalin, kar, hız ve spor denilince akla Snowboard geliyor. Bu eğlenceli kış sporu göründüğü kadar zor değil üstelik. Sadece doğru ve iyi bir eğitim almak gerekiyor. Eğer Snowboard yapmak istiyorsanız, eğitim sürecinde pek çok püf noktaya dikkat etmeniz gerekiyor. Malzemelerin seçiminden, eğitimin yapılacağı yere, kullanılan ekipmanlardan board türüne ve hatta eğitmene kadar pek çok noktada belli detaylara dikkat edilmesi, daha sağlıklı bir öğrenim süreci anlamına geliyor. Sözü daha fazla uzatmadan hemen Snowboard öğrenirken dikkat edilmesi gerekenlere geçelim. Madde madde listelediğimiz püf noktalar, size bu süreçte ışık tutacaktır. 

1.Snowboard Seçimi

Snowboard öğrenirken dikkat etmeniz gerekenlerin başında eğitmen seçimi akla geliyor. Bugün pek çok kişi eğitmen olduğunu ifade edebilir. Ancak gerçek bir eğitmenin federasyon bünyesinden alınmış lisansları olmalıdır ve ayrıca milli takımlarda bulunup bulunmamış olması da önemli bir belirteç olabilir. Bu kriterleri taşıyan bir Snowboard hocası, sizin için daha iyi olacak, daha verimli bir öğrenme süreci sunacaktır. 

Snowboard çeşitleri, bu spora yeni başlayan biri için çok da bir şey ifade etmiyor olabilir. Ancak aslında çok önemli… Standart olarak 3 tür board karşımıza çıkıyor. Yumuşak ve geniş olanlar, başlangıç seviyesinde olanlar için önerilen, dönüşlerde ve denge problemlerinde işinizi kolaylaştıracak olan alternatiflerdir. Diğer taraftan Kuyruklu ve dik olanlar akla gelir ki, bunlar her bölgede Snowboard yapmak istiyorum diyen biri için uygun olacaktır. Bu durumda tek bir board satın almanız yeterli olur. Son olarak karşımıza çıkan çeşit ise dar ve sert olanlardır. Bunlar profesyoneller için önerilir ve zorlu zeminlere özel tasarlanmıştır. Uzman olmayan kişilerin tercih edemeyeceği alternatiflerdir.

Snowboard öğrenenler için board seçimine dair önemli bir detaydan daha bahsetmek istiyoruz. Tıpkı kayak seçiminde olduğu gibi, Board seçerken de kişinin boy ve kilosu önemli bir kriterdir. Bu sebeple hem boyunuza hem de kilonuza uygun bir seçim yapmalısınız ki, sorunsuzca bu sporu hayata geçirebilin. Aksi halde yaşayabileceğiniz aksiliklerin sebebi siz değil de seçtiğiniz ekipman olabilir.

Eğitim süreci sandığınızdan çok daha hızlı olacaktır. İlk dersiniz ortalama 2 saatlik dahi olabilir. Çünkü temel bilgileri bu süre içerisinde alıp, karda ilk kayma tecrübenizi yaşayabilirsiniz. Tabi ki yine eğitmeninizin gözetimi altında olacaksınız. Ancak, bu ilk adımdan sonra becerilerinize daha fazla güvenecek ve kar üzerinde daha kendinden emin bir şekilde hareket etmeye başlayacaksınız. Yani eğitim sürecinizin bu ilk kısmı en önemli aşamadır. Sonrasında adım adım kendinizi geliştirecek ve Snowboard alanında seviye atlayabileceksiniz.

2.Bağlama Seçimi

Bağlamalar çok önemli! Bot ve board, bağlama adı verilen sistem ile birbirine bağlanır, sabitlenir. Bu işlem sırasında ilk olarak board üzerine dik olarak basmalı ve ayağınızı bağlamanın içine yerleştirmelisiniz. Botlarınız bağlı durumdayken eğer ayağınızı hareket ettirebiliyor ya da topuğunuzu oynatabiliyorsanız bağlama olmamış, gevşek kalmış demektir. Eğer sıkı bir şekilde bu bağlama yapılmazsa ise herhangi bir düşüş sırasında burkulma ve benzeri istenmeyen durumlar yaşanabilir. 

3.Yanınıza Almanız Gereken Ekipmanlar

Keyifli bir kış sporu olan Snowboard için pek çok ekipmana ihtiyacınız var. Temelde board bağlama ve kayak kıyafetleri olarak ifade etsek de aslında dile getirmediğimiz detaylar da var. Örneğin, termal içlik önemli bir unsur… Bununla birlikte kask, dizlik, dirseklik ve boyunluk gibi koruma önlemlerini de almalısınız. Son olarak bir de gözünüzü gün ışınları ve parlamalardan koruyacak olan gözlüğü kullanabilirsiniz. 

Güneş kremi ise pek çok kişinin aklına dahi gelmeyecek bir unsur olabilir. Ancak kış güneşi, yaz güneşinden de fazla yakabilir. Pek çok kişi bu hataya düşüyor ve kayak tatili sonrasında yüzüne ne olduğunu düşünüyor hayretle… Bu durumda kalmamak için siz erkenden önleminizi almalı, snowboard denemelerinizi yaptığınız sırada cildinizin de korunuyor olduğundan emin olmalısınız. Özellikle yüksek rakıma uygun güneş kremi olarak sorarsanız, eczanelerde bulabilirsiniz. Bu tür kremler yüksek koruma faktörleri ile karşımıza çıkar ve kayak yanığı olmanızı engeller.

4.Beslenme

Beslenme kayak ve snowboard gibi kış sporları söz konusu olduğunda son derece önemlidir. Ne yazık ki çoğu zaman göz ardı ediliyor, ancak eğer aç kalırsanız, uzun süre antrenman yapıp açlığınızı unutursanız, bu durum kan şekerinizin düşmesine ve dolayısıyla da denge problemleri yaşamanıza sebep olabilir. Dolayısıyla uzun süre aç kalmamaya özen göstermelisiniz. Aynı zamanda su içmek kış sporları yapanlar için çok önemlidir. Dehidrasyon ile karşı karşıya kalmamak için sık sık su içmeli, antrenmanlarınızın boyunca ara ara bunu hatırlamalısınız.

Snowboard ile heyecanı doyasıya yaşayabilirsiniz.

5.Sağlık Kontrolü

Snowboard ve sağlık konusuna bir de şu açıdan bakmalıyız. Snowboard ve kayak gibi kış sporları, nadir de olsa kalp ve nefes yetmezliği gibi sorunlara sebep olabilir. Hele de herhangi bir dolaşım probleminiz varsa, bu durum sizin için sorun teşkil edebilir. Dolayısıyla bu tür sporlara başlamadan önce doktorunuz ile görüşmeli ve onun uygun bulması halinde Snowboard eğitimine başlamalısınız. Bu sayede daha güvenli ve daha emin olduğunuz bir çalışma süreci söz konusu olabilir.

6.Kask Kullanımı

Kask kullanımı, bu sporda hayati önem taşıyor. Doğru bir şekilde kaskınızı yerleştirmelisiniz ve görüşünüzü kapatmadığından emin olmalısınız. Hareket ediyor olması ya da gözünüzü kapatıyor olması, kazaya sebebiyet verebileceği anlamına gelir.

7.Çorap Kullanımı

Basit fakat snowboard yapanlar için önemli bir diğer dikkat edilmesi gereken ise soğuk sebebi ile üst üste iki çift çorap giymektir. Bu durum dolaşım sisteminizi kısıtlayabilir. Kan dolaşımının yavaşlamasını istemeyiz elbette. Bir de uzun bir çorap giyerek çok daha konforlu bir antrenman süreci yakalayabilirsiniz.

8.Nerede Snowboard Yapabilirim

Snowboard yapmak isteyenler için ülkemizde sayısız lokasyon söz konusu… Kış tatili denildiğinde pek çok farklı kayak merkezi aklımıza geliyor. Hatta herkes yaşadığı şehre yakın en az 1 adet kayak merkezinden söz edebiliyor. Bu sebeple de ülkemizde kayak ya da Snowboard gibi kış sporlarını yapmak isteyenler için sayısız alternatif var. Hatta bunları www.aktivido.com üzerinden inceleyebilirsiniz. Hem eğitimler, hem ulaşım, hem de konaklamayı içeren çeşitli kayak turu paketleri sizi bekliyor. Hem kayak tatili yapabileceksiniz, hem de kış sporlarına dair eğitim alabileceksiniz. Hatta vizesiz yurtdışı kayak merkezlerini de tercih edebilirsiniz. Eğer kış sporlarına ilginiz varsa, daha fazla ertelemeden siz de burada seçiminizi yapabilir ve kış tatili için hazırlıklara başlayabilirsiniz.

Tüm bunların yanı sıra hatırlatmakta fayda var ki, Uludağ kayak merkezi, Kartalkaya kayak merkezi, Sarıkamış kayak merkezi, Palandöken kayak merkezi ve Erciyes kayak merkezi gibi sayısız alternatife sahipsiniz. Özellikle eğitiminizde belli bir seviyeye ulaştıktan sonra Sarıkamış kayak merkezini ziyaret etmelisiniz. Çünkü burada, Alplerin dışında karşımıza çıkamayacak kristal kar türü bulunur ve bu sayede Snowboard için harika bir zemin elde edilmiş olur. Yani Snowboard yapanlar için Sarıkamış kayak merkezinin değeri de yeri de apayrıdır. Eğer siz de de bu tür bir aktivitenin hayalini kuruyorsanız, daha fazla ertelemeyin. Zaman kaybetmeden kış tatilinizi tur paketi olarak satın alın, kış sporları eğitimi alırken, aynı zamanda keyifli bir tatil yapmış olun.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir