Yamaç Paraşütü: Teori, Oyun, Deneyim

Türkiye’de yamaç paraşütü denince akla hemen iki şey geliyor: gazetelerin nispeten önemsiz sütunlarına sıkışmış kaza haberleri ve Ölüdeniz manzarasına yukarıdan bakan arkadaşlarınızın sosyal medyada paylaştığı müthiş fotoğraflar. Ama bunun on binden fazla aktif sporcusu olan bir spor ve ülke genelinde yapılan bir havacılık etkinliği olduğu kamuoyunda neredeyse hiç bilinmiyor. Fethiye, ticari tandem uçuşlarının dünyada en yoğun yapıldığı yerlerden biri olmasa, yamaç paraşütü sporu belki de kaza haberleri için bile kendine yer bulamayacaktı.

Yamaç Paraşütü Dünya Kupası’ndan bir kare

Ben de bu spora üniversite yıllarımda başlamadan önce, yamaç paraşütü hakkında fazla bilgi sahibi değildim. Beni çocukluğumdan beri asıl etkileyen şey, uçma fikri olmuştu. Yamaç paraşütüne de bu yüzden bir şans tanıdım ve sadece 30 saniye süren ilk uçuşumdan sonra hayatımda hiçbir şey bir daha eskisi gibi olmadı.

Yamaç Paraşütü: Teori, Oyun, Deneyim

Ağırlığı ortalama 10 kg olan bir sırt çantasına koyduğunuz kanat (yamaç paraşütü), harnes, kask ve yedek paraşüt ile uçabilmek ilk duyduğunuzda gerçeklikten epey kopuk gelebilir. Dahası, sadece bu ekipmanlar ile 40-50 metre yükseklikten birkaç adımda havalanıp 6-7 saat havada kalmanın ve yüzlerce kilometre yol katetmenin mümkün olduğunu da bilmelisiniz. Bir dağa sadece bu sırt çantasıyla tırmanıp inişi, yürümek yerine bir süzülüşle tamamlayabilir ya da birkaç G kuvvetinin yarattığı adrenalinle gökyüzünde bir roller coaster’a binmiş gibi hissedebilirsiniz.

Yamaç paraşütüyle yapabileceklerimizin tamamını henüz keşfetmiş değiliz ama buraya kadar edindiğimiz müşterek deneyim muazzam bir teorik birikim yaratmış durumda. Buna karşın Türkiye’de yamaç paraşütü eğitimi yıllardır kapalı gruplar halinde ve birbirinden epey bağımsız ilerledi. Eğitim aşamasında kurulamayan bu ortaklık sporun kendi içerisinde daha iyiye evrilmesinin, bu da sporun daha geniş kitlelere yayılmasının hep önüne geçmiş gibi görünüyordu. Bu sorunların giderilmesine katkı sağlamak için bir yamaç paraşütü literatürü oluşturmak gerekliliği çoktandır birçoğumuzun kafasını kurcalıyordu. ‘Yamaç Paraşütü: Teori, Oyun, Deneyim’ kitabı bu koşullarda ortaya çıktı.

Beni çocukluğumdan beri asıl etkileyen şey, uçma fikri olmuştu. Yamaç paraşütüne de bu yüzden bir şans tanıdım ve sadece 30 saniye süren ilk uçuşumdan sonra hayatımda hiçbir şey bir daha eskisi gibi olmadı.

Dora Göksal

Kitap yaklaşık 3 yıllık bir yazma ve görselleştirme sürecinin ardından geçtiğimiz ay Nobel Bilimsel Eserler’den çıktı. Şimdiye kadar gördüğü ilgiye bakılacak olursa, kitabın yazılmasını hazırlayan koşulların herkesin ortak derdi olduğu anlaşılıyor. Söylemekte fayda var, bu bir yamaç paraşütüne başlama rehberi değil. Doğrusu kitap, hâlihazırda en az yamaç paraşütü başlangıç eğitimi almış kişileri hedefliyor. Dolayısıyla kitaptan faydalanabilmek için öncelikle yamaç paraşütü eğitimi almaya başlamak gerekiyor.

Dora Göksal

Temel bir kaynak yaratma çabası her zaman yetersiz kalma tehlikesi taşır. Bunu yamaç paraşütü gibi sınırları günbegün genişleyen bir spor için yapmaya çalıştığımızda, bu azımsanmayacak bir sorun haline geliyor. O yüzden kitabın ana hatları iki temel soru üzerine kurulu. Bunlardan ilki, nasıl daha iyi bir yamaç paraşütü pilotu olurum?, ikincisi ise bu spora nasıl yıllarca devam edebilirim? Kitapta yer alan bölümler birlikte ele alındığında, kitabın bir bütün olarak bu iki soruya cevap olduğu anlaşılacaktır.

Bu metnin yazıldığı tarihlerde spor dünyası bazı olağanüstü performansları konuşuyordu. Eliud Kipchoge, 1 saat 59 dakika 40 saniye ile maraton rekorunu ilk kez 2 saatin altına indirdi. Nirmal Purja, dünyanın 8 bin metreden yüksek 14 dağından 13’üne 7 aydan kısa sürede tırmanmayı başardı. Sonuncusuna da tırmandığında bunu 7 ayda tamamlayan ilk dağcı olarak tarihe geçecek. Başka sporlarda bunlar olurken, yamaç paraşütü serbest mesafe dünya rekoru da Brezilya’da Rafael Barros, Marcelo Prieto ve Rafael Saladini tarafından 588 km olarak yenilendi. Artık 600 km hiç olmadığı kadar yakın.

Yamaç paraşütü hiçbir zaman koşu ya da dağcılık kadar yaygın bir spora dönüşmeyebilir. Ama gelecekte bunun yalnızca kazalar ve gezi anıları ile değil, rüşdünü ispatlamış ve yerleşik bir spor olarak anılması için bu kitap gibi ufak katkıların etkili olacağını umuyorum.

İyi okumalar.

Dora Göksal

Kitabı edinmek için:

https://www.nobelkitap.com/yamac-parasutu-teori-oyun-deneyim-435783.html

https://www.kitapyurdu.com/kitap/yamac-parasutu-amp-teori-oyun-deneyim/515388.html&filter_name=dora%20g%C3%B6ksal

İletişim:

https://instagram.com/dora.goksal/

https://facebook.com/doragoksal



Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.